skip to main | skip to sidebar

dissabte, 6 de novembre del 2010

Poda en vas


És una poda curta tradicional que es caracteritza per un tronc curt i braços llargs obrint-se llargament en ventall i permetent la bona aeració del cep. El nombre de braços depèn de la càrrega i de les densitats de plantació (de 3 a 7 braços). La mecanització és en aquest tipus de conducció difícil.

Exemple d'una poda en vas amb quatre braços

A l posar la planta, el sòl ha de tenir reserves suficients en nutrients i estar perfectament preparat per afavorir el desenvolupament complet del cep i de la seva cabellera.
Empelt a 3cm -4cm del sòl
Després del desenvolupament herbaci, durant l'hivern, els sarments es tallen deixant dos borrons, per afavorir un bon arrelament de la planta l'any següent. Aquesta poda s'ha de fer el més tard possible per evitar els riscos de gelades de primavera a les zones sensibles. Durant l'estiu, un aspres (rodrigón en castellà) pot ajudar a sostenir la vegetació. 

L'hivern següent, els dos sarments es poden deixant dos borrons, en polze.
Durant l'estiu, poden retallar les branques (poda en verd) per facilitar els tractaments i el cultiu de la vinya.


l'estiu següent, s'estableix l'estructura del vas: cada sarments es talla en polze, perquè quedin dos borrons en cada un. Els 4 polzes formaran els braços que serviran de base a les futures podes.

Any rere any, els sarments que van aparèixer en els polzes i que procedeixen de les podes anteriors poden conservar o suprimir .



S'ha de deixar dos borrons al sarment millor exposat de la part més baixa de cada polze, per evitar l'allargament i l'envelliment del cep.


La forma en vas resulta de la successió d'aquestes diverses podes.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

diccionari del vi Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger