skip to main | skip to sidebar

diumenge, 3 de gener del 2010

El Jurançon

Jurançon va ser el primer vi del món a comptar amb una denominació d'origen controlada que garantís la seva qualitat segons decisió del Parlament de Navarra al segle XIV.

El 1553, el futur Enric IV va ser batejat amb una gota de Jurançon, un vi daurat que des de llavors és considerat "vi de Rei i rei de vins".

Es beneficiarà d'aquesta publicitat real fins al segle XIX.

Des de les terrasses del Castell de Pau i fins a la cadena pirinenca, una quarantena de quilòmetres cobertes per petites parcel.les, petites ceps que ocupen les vessants al sol.

A 300 metres d'altitud, el clima uneix el rigor de la muntanya i la suavitat humida que ve del mar.

A la tardor, els vents del sud permeten la pasificación del raïm i una maduració extrema dels raïms que donen el seu inconfusible sabor al Jurançon.

Les varietats locals estan adaptades al clima: ceps molt altes per escapar de les gelades de primavera i amb grans molt resistents.

El Gros Manseng és la varietats de base dels jurançons secs i dolços joves.

El Petit Manseng de gra petit produeix vins per criança.

El Corbu, el Camaralet i el Lauzet li donen un sabor d'espècia.

Es ven a tot el món i particularment al nord d'Europa.



1 comentaris:

  1. Molt bo! he afegit al meu article un enllaç cap aquest!

Publica un comentari a l'entrada

 

diccionari del vi Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger