skip to main | skip to sidebar

diumenge, 17 d’octubre de 2010

Permacultura


Permacultura és un terme genèric que engloba l'aplicació de ètiques i principis de disseny universals en planificació, desenvolupament, manteniment, organització i la preservació d'hàbitats aptes per a sostenir la vida en el futur.

La Permacultura també és una xarxa i un moviment internacional de practicants, dissenyadors i organitzacions, la gran majoria de les quals s'han desenvolupat i sostingut sense suport de corporacions, institucions o governs.

Els eixos centrals de la permacultura són la producció d'aliments, abastament d'energia, el disseny del paisatge i l'organització de (Infraestructures) estructures socials. També integra energies renovables i la implementació de cicles de materials en el sentit d'un ús sostenible dels recursos a nivell ecològic, econòmic i social.

Des dels seus inicis a finals dels anys 70, la permacultura s'ha definit com una resposta positiva a la crisi ambiental i social que estem vivint.

La permacultura té tres ingredients principals:

  1. L'Ètica, que consisteix de tres principis fonamentals:
  2. Tenir cura de la terra
  3. Tenir cura de les persones
Posar límits a la població i el consumo2 (o Redistribució dels excedentes.3 4 Nota: hi ha un debate5 sobre què títol de la 3a ètica resumeix millor el seu significat). Holmgren, en el seu llibre "Principis i senders de Permacultura", 4 especifica que s'entén com a repartiment entre totes les espècies i que això suposa distribuir tant la població com el consum humans (dos conceptes directament oposats al antropomorfisme i consumisme dominant actual, que aporten un significat necessàriament ambigu a "Repartiment equitatiu" com a resum d'aquests conceptes). També s'afegeixen dues directives: prendre plena responsabilitat per les nostres vides i co-operar)
Principis ecològics derivats de l'observació dels sistemes naturals, per ecologistes com Birch i Odum, als quals s'afegeixen els 'principis d'actitud' de Mollison.

Dissenyar eines i processos que reuneixin conceptes, elements i components estratègics dins d'un marc o pla d'acció que pugui ser implementat i mantingut amb mínims recursos.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

diccionari del vi Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger