skip to main | skip to sidebar

dimarts, 9 de novembre de 2010

Poda en cordó royat

Poda en cordó royat:
És una poda curta que es caracteritza per 1 o 2 braços horitzontals, amb 2 a 5 polzes instal.lats a la direcció del palissada sobre el filferro portador, a 60 centímetres del sòl com a màxim. Aquest sistema de poda facilita la mecanització del cultiu i de la collita, sense alterar la qualitat final dels vins a l'invers de la poda en vas, i permet regular la producció. Aquest sistema és adaptat a les varietats de port dret o caient. L'alçada del palissada és variable.

Exemple d'una poda Royat a 2 braços i 3 polzes.

En col·locar la planta, el sòl ha de tenir reserves suficients en nutrients i estar perfectament preparat per afavorir el desenvolupament complet del cep.

Després del desenvolupament herbaci, durant l'hivern, els sarments es tallen deixant dos rovells, per afavorir un bon arrelament de la planta l'any següent. Aquesta poda s'ha de fer el més tard possible per evitar els riscos de gelades de primavera a les zones sensibles.
Durant l'estiu, un aspres pot ajudar a sostenir la vegetació.

L'hivern següent, es poda una sarment deixant 1 o 2 borrons sobre del primer filferro. Formarà el futur tronc que servirà d'estructura al desenvolupament dels dos braços. Durant l'estiu es realitza el treball de desfulla.

Només es deixen 2 o 3 branques per a les properes podes. Es poden retallar les branques (poda en verd) per facilitar els tractaments i el cultiu de la vinya.

L'hivern següent s'estableix l'estructura del Cordó Royat. Per això, cal podar dos sarments, plegar i lligar-los a la corda fluixa de l'estacada. Constituiran els dos braços portadors de la propera collita i s'han d'adreçar cap al estacada.
Durant l'estiu es realitza el treball de desfulla. Només es deixen 2 o 3 branques per a les properes podes. Han d'estar ben distribuïdes en els braços. Es poden retallar les branques (poda en verd) per facilitar els tractaments i el cultiu de la vinya.

L'hivern següent, cada sarment ha de podar en polze amb dos borrons, de manera que apareguin 3 polzes a cada braç. Any rere any, els sarments que van aparèixer en els polzes i que procedeixen de les podes anteriors poden conservar o suprimir.

Cal deixar dos borron al sarment millor exposat de la part més baixa de cada polze, per evitar l'allargament i l'envelliment del cep.
La poda Royat resulta de la successió d'aquestes diverses podes .

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

diccionari del vi Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger