Tipus d'ampolles de cava:
L'ampolla clàssica és de 74 cl. És més gruixuda i resistent que la de vins corrents perquè resisteixi la pressió del gas. El fons de l'ampolla està reforçat per la mateixa raó.
Els comerciants de la zona normalitzar al segle XIX una sèrie d'ampolles de diferents capacitats, a les que recentment s'han afegit quatre mides enormes (salomó, sobirans, etc.):
- el vuitè: de 9,4 cl (en desús)
- el quart: de 18,75 o 20 cl, que a Espanya s'anomena "benjamí",
- la mitjana: 37,5 cl
- el medium: 60 cl (en desús)
- l'ampolla: 75 cl
- el magnum: 1,5 L (2 ampolles)
- el jeroboam: 3 L (4 ampolles)
- el réhoboam: 4,5 L (6 ampolles)
- el mathusalem,: 6 L (8 ampolles)
- el salmanazar: 9 L (12 ampolles)
- el Balthazar: 12 L (16 ampolles)
- el nabuchodonosor: 15 L (20 ampolles)
- el salomó: 18 L (24 ampolles)
- el Souverain: 26,25 L (35 ampolles)
- el Primat: 27 L (36 ampolles)
- el melchizédec: 30 L (40 ampolles)
Només la mitjana botella, l'ampolla i el màgnum es fan servir per criar el vi. Els altres formats s'omplen amb vi ja fermentat. La tradició diu que la mida idoni és el màgnum, sent la mida en què millor envelleix el xampany.
Les mides del salomó en endavant, són recents i es consideren una mica extravagants. Les mides superiors al jeroboam són infreqüents, perquè les ampolles són difícils de manejar, fràgils i cares de produir. Els noms de les ampolles superiors al màgnum vénen de reis de la Bíblia excepte el sobirà i el Primat.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada