skip to main | skip to sidebar

dissabte, 5 de juny del 2010

Blanquette de Limoux. m (F)

Blanquette de Limoux. m (F)

A en Bernat li agrada molt aquest vi, i m'ha dmanat que cerqui on trobar-ho a Barcelona, tasca difícil. Però em sembla que si aneu al Celler de Gelida us podran ajudar.

El Blanquette de Limoux és un vi escumós francès originari del Llenguadoc , amb Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) des del 18 de febrer de 1938 per decret, convertint-lo en el primer creat en el vinya del Llenguadoc i un dels primers AOC de França . Hi ha dues varietats, el «blanquette de Limoux brut" i el "blanquette de Limoux mètode ancestral».


Història

Està considerat com la mare del champám i per tant el escumós més antic del món,  elaborat per primera vegada en 1531 pels monjos de l'abadia benedictina de Saint-Hilaire a partir de la transformació del vi blanc tradicional de la regió que s'elaborava ja des d'època de Titus Livi.  Diversos escrits certifiquen de la fabricació i l'exportació d'ampolles de blanquette procedents de la localitat de Saint-Hilaire , al Aude .

El 1531 un monjo benedictí de l'abadia càtara de Saint Hilaire de la regió francesa de l'Aude, s'observa que el vi blanc embotellat produeix accidentalment bombolles.  Així neix la Blanquette de Limoux, el mètode ancestral.  Més endavant el 1668 mentre estava en el seu retir a l'abadia de Saint Hilaire; Pierre Pérignon s'apropia del mètode, traslladant els ceps a la seva regió de Champagne per donar vida al que es coneix avui dia com xampany.  Al segle XIX la Blanquette de Limoux va gaudir de l'apogeu del seu renom llavors era habitual el seu consum des de la Casa Blanca de Washington al palau del l 'Hermitage dels tsars a Sant Petersburg.  La regió francesa de l'Aude, gràcies a la seva terra argilosa, calcària i pedregosa, al seu clima i per fi als seus ceps exclusives, reuneix unes condicions inigualables per produir el millor escumós del món.

Raïms

El blanquette de Limoux s'elabora a partir de tres varietats:

La mauzac és majoritària. Es tracta de la principal varietat de la regió de Limoux , raïm que està en declivi a la resta del món, i el sud-oest de França un dels pocs llocs on segueix tenint una presència significativa. La chardonnay , i la chenin blanc.

Per al blanquette de Limoux de mètode ancestral, només s'utilitza la mauzac. Per a la blanquette brut es fan servir els tres raïms, i el mauzac un 90% mentre que el Cremant posseeix un 70% mauzac i 30% de chardonnay.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

diccionari del vi Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger