skip to main | skip to sidebar

dilluns, 7 de desembre de 2009

CASTAÑETA (Vesperus xatarti)Període crític:

Revifalla dels ous (segons les zones, de gener a març o abril).Les plantacions joves i les replantacions són més sensibles als atacs de la plaga.
Estat més vulnerable:Els ous d'hivern i les larves provinents d'ous acabats d'Avivar.

Mètode de seguiment: Control de posades, realitzant en el cultiu observacions sobre 10-20 ceps per parcel. Poden localitzar-se els controls en les zones o rodals on s'han vist danys amb anterioritat o se suposa que poden aparèixer, per proximitat amb parcel atacades.Control de vol d'adults mitjançant trampes lluminoses (per capturar femelles, les trampes han d'estar arran de terra, mentre que per als mascles, poden estar més altes). També pot utilitzar trampes o polilleros convencions engreixats amb feromona per capturar mascles (Vesperal).Col.locació de trampes per ous, posant en troncs o branques clavades en el cultiu, i fins i tot sobre les mateixes soques, cartró ondulat o arpillera al seu voltant, perquè els adults introdueixin en el seu interior la posta. S'han de fer posteriorment, dues observacions setmanals per controlar l'evolució de les postes.
Llindar:No està definit. Ha de tractar-se sempre que es tingui constància de presència de la plaga, en general, de manera preventiva sobre tot.
Control químic:Els tractaments poden ser en focus i dirigits en general a terra, coincidint amb l'inici de revifalla d'ous, per evitar que les larves penetren a les arrels. Protegir especialment les replantacions.Productes: Els recomanats pels Serveis de Sanitat Vegetal o les Estacions d'Avisos de la comunitat autònoma corresponent.
Control biològic:No s'ha determinat la presència de fauna útil sobre larves un cop enterrades a terra. Sí hi depredació d'ous i de larves recent emergides.
Mesures culturals:La pràctica de no cultiu (a tot terreny o en franges, al costat de les soques), afavoreix la proliferació de la plaga, ja que les tasques de rompuda del terreny, destrueixen les larves i col • laboren a frenar la seva expansió. La destrucció de postes per mitjà de pelat dels ceps o parres ofereix molt bons resultats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

diccionari del vi Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger