Pel que fa al raïm negre, és habitual que el raïm no es reculli fins al punt de maduració fenòlica, quan els peduncles han passat a color marró, així la rapa se separa millor i el raïm queda més sencer.
Aquesta taula està a l'atlas mundial dels vins, si feu els càlculs comprovareu que hi ha errors. (són valors estimats)
Densitat específica | 1060 | 1065 | 1070 | 1075 | 1080 | 1085 | 1090 | 1095 | 1100 | 1105 | 1110 | 1115 | 1120 | 1125 |
Oechsle | 60 | 65 | 70 | 75 | 80 | 85 | 90 | 95 | 100 | 105 | 110 | 115 | 120 | 125 |
Baumé | 8,2 | 8,8 | 9,4 | 10,1 | 10,7 | 11,3 | 11,9 | 12,5 | 13,1 | 13,7 | 14,3 | 14,9 | 15,5 | 16 |
Brix | 14,7 | 15,8 | 17 | 18,1 | 19,3 | 20,4 | 21,5 | 22,5 | 23,7 | 24,8 | 25,8 | 26,9 | 28 | 29 |
Grau alcohòlic probable | 7,5 | 8,1 | 8,8 | 9,4 | 10 | 10,6 | 11,3 | 11,9 | 12,5 | 13,1 | 13,8 | 14,4 | 15 | 15,6 |
Per calcular el Grau alcohòlic probable a partir dels ºBrix cal aplicar la següent fórmula:
% volum = (0.6757 * ºBrix) - 2.0839
*Totes aquestes medicions es calculen a 20ºC, cal calibrar els aparells per mostres a d'altres temperatures.
3 comentaris:
MOlt bona entrada, he pensat fer una semblant, posaré un video que he trobat a infoagro on es veu com fer servir el refractòmetre.
Manel d'on has tret aquesta taula? jo pensava que els graus Baumé eren també els de alcohol probable, que seria dividir els brix per 1,7 no?
L'he tret de l'atlas mundial del vino, ara comprovo que estigui bé
Publica un comentari a l'entrada